مراقبت های نوزادان
پس ازتولد نوزاد، یکسری اقدامات به منظوربررسی وضعیت تندرستی ونیزکمک به بهترشدن سلامت نوزاد انجام می شود.این اقدامات بطورخیلی خلاصه عبارتنداز:
- تخمین سن بارداری : سن بارداری نوزاد را می توان پس اززایمان تخمین زد ( امتیازبندی بالارد) . برای شناسایی نوزادان در معرض خطر ،باید از رابطه بین سن بارداری و وزن تولد استفاده شود .مثلا نوزادانی که جثه کوچک تر یا بزرگ تری از سن بارداری دارند ، بیشتردرمعرض خطر هیپوگلیسمی و پلی سیتمی بوده وبنابراین اندازه گیری گلوکز و هماتوکریت آنها توصیه می شود.
- مراقبت از پوست : مکونیوم(مدفوع جنین) ، خون ، و ورنیکس (پوست جنینی) اضافی بایدپس ازتولد به نرمی پاک شوند . ورنیکس باقیمانده ، جذب شده وطی 24 ساعت به طور کامل محو می گردد . نخستین استحمام بایدزمانی صورت گیرد که دمای بدن نوزاد تثبیت شده باشد.
- بند ناف : اتلاف آب ژله وارتون (ماده نرم مستقرروی بندناف) باعث می شود که طی زمان کوتاهی پس از تولد ، بندناف چروکیده شود.محل برش بند ناف طی 24 ساعت نمای مرطوب و سفید آبی خود را از دست داده و به زودی خشک و سیاه می شود . طی چند روز تا چند هفته ، بند ناف پوست انداخته و زخمی کوچک با گرانولاسیون بر جای می ماند که پس از ترمیم ، ناف را تشکیل می دهد . بندناف معمولاً طی 2 هفته اول می افتد،هرچندکه مدت آن از 3 تا 45 روز متغیر است . چنانچه بندناف درتماس با هوا باشد ، سریع تر خشک شده و راحت تر جدا می شود . بنابراین بهتراست پانسمان نشود . گاهی عفونت وخیم بندناف دیده می شودکه شایع ترین ارگانیسم های آن شاملندبر: استافیلوکوک اورئوس ، اشریشیا کولی ، و استرپتوکوک گروه B . از آنجایی که عفونت ممکن است فاقد علائم ظاهری باشد ، تشخیص آن گاهی دشواراست . در مراقبت بند ناف باید شرایط کامل آسپتیک رعایت شود. ضدعفونی بندناف با ماده سه – رنگی (triple-dye ) ، بیشتر از آب و صابون موثراست .پاک سازی محل برش بند ناف با کلرهگزیدین 4% در مقایسه با آب و صابون ، ازمیزان بروز امفالیت شدید تا 75 درصد کاسته است.
- تغذیه : شیردهی انحصاری (exclusive ) ازسینه مادر تا6 ماهگی توصیه شده است.در بسیاری از بیمارستان ها ، تغذیه با شیر مادر از اتاق زایمان شروع می شود . بهترین میزان رشد و نمو در اکثر نوزادان ترم(رسیده)، زمانی است که هر 2 تا 4 ساعت یک بارتغذیه شوند. این فاصله در نوزادان پره ترم (نارس) یا نوزادان با محدودیت رشد ، باید کوتاه تر شود . فاصله 3 ساعت دراکثرموارد ، مناسب است .زمان مطلوب هر وعده تغذیه با شیر مادر ، به عوامل متعددی ، مانند مقدار شیر ، سهولت خروج شیرازپستان ، و اشتیاق نوزادبه شیرخوردن ، بستگی دارد. توصیه عمومی آن است که در 4 روز اول ، نوزاد برای 5 دقیقه از هر پستان ، و یا تا زمانی که مادرشیر دارد ، تغذیه شود .نوزاد پس از روز چهارم می تواندتا 10 دقیقه از هر پستان تغذیه کند .