مسیرها ی انعقادی
مسیر انعقادی داخلی و خارجی از 30 تا پروتئین (بنام فاکتورهای انعقادی) تشکیل شده است.
تقریباً قسمت اعظم این پروتئینها در کبد ساخته میشود بجز فاکتور VIII که در سلولهای اندوتلیال رگ و کمی هم در پلاکت ساخته میشود.فاکتورهای انعقادی X,IX,VII,II و پروتئین S,C وابسته به ویتامین K هستند.
فاکتورها ی(عوامل) انقعاد خون
مهمترین عوامل (فاکتورهای) انعقاد خون، ۱۳ فاکتور هستند که تعامل میان آنها منجر به انقعاد می شود. این فاکتورها عبارتند از:
ü فاکتور 1 (I):فیبرینوژن
ü فاکتور2 (II): پروترومبین
ü فاکتور3(III):ترومبوپلاستین بافتی
ü فاکتور4(IV):یون های کلسیم
ü فاکتور5و6 (V و VI):پرواکسلرین یا فاکتور ناپایدار
ü فاکتور7(VII ):پروکُنورتین یا فاکتور پایدار
ü فاکتور8(VIII):گلوبولین ضد هموفیلی
ü فاکتور9(XI):جزء ترومبوپلاستین پلاسما [ (PTC )Plasma thromboplastin component]
ü فاکتور10(X):فاکتور استوارت- پاور
ü فاکتور11(XI):فاکتور پیشتاز ترومبولاستین پلاسما [ plasma thromboplastin antecedent(PTA) ]
ü فاکتور12 (XII ):فاکتور تماسی یا فاکتور شیشه یا فاکتور هاگمن
ü فاکتور13(XIII):فاکتور تثبیت کننده فیبرین، یا فاکتور لاکی- لورند یا فیبریناز
تمام عوامل در داخل خون است. و نیاز به عوامل خارجی ندارد. شروع کار توسط 3 تا پروتئین درشت که در کبد ساخته میشوند یعنی فاکتور PK, HMWK,XII است. این فاکتورها در اثر عوامل مختلفی مثل استرس فعال میشوند و باعث فعال شدن فاکتور XI میشوند.
فاکتور XIa فاکتور IX را به IXa تبدیل کرده و این فاکتور به کمک فاکتور Ca,VIII و فسفولیپید فاکتور X را به Xa تبدیل میکند سپس Xa همراه با فاکتور V پروترومبین را به ترومبین تبدیل میکند و ترومبین فیبرینوژن را به فیبرین تبدیل میکند و بصورت فیبرین رشتههای منومر محلول است که همراه با فاکتور XIII به فیبرینوژن پلیمر که نامحلول است تبدیل میشود.
ü مسیر داخلی را با PTT چک میکنیم. از ابتدای مسیر تا قبل از فاکتور XIII را با PTT چک میکنیم. PTT نرمال 45-40 ثانیه است یعنی این مسیر بطئی و آهسته است.
ü تست PT مسیر خارجی را بررسی میکند بنابراین در صورت طولانی شدن PT و نرمال بودن PTT اشکال تنها در فاکتور VII است.
اگر PTT طولانی باشد ولی PT نرمال باشد اشکال در فاکتور IX,VIII و XI و XII است. فاکتورهای II,VII,IX,X به ویتامین K وابسته هستند و با تجویز وارفارین PT طولانی میشود و معیار خوبی برای بررسی مصرف کنندگان وارفارین است.
اگر هر کدام از فاکتورها دچار اختلال شوند، خونریزی اتفاق میافتد بجز یک استثناء که علی رغم طولانی شدن PTT خونریزی اتفاق نمیافتد و آن هم اشکال در فاکتور PK,HMWK,XII است چون مسیر داخلی و خارجی با عوامل دیگر هم فعال میشوند.
در کمبود فاکتور XIII بیمار با خونریزی از لثه و خونریزی گوارشی و همارتروزواگرنوزاد باشد با خونریزی ازبندناف مراجعه میکند ولی BT,PTT,PT نرمال دارد. برای بررسی کمبود فاکتور XIII از تست حلالیت در اوره استفاده میشود.فاکتور XIII باعث اتصال عرضی بین واحدهای فیبرینی میشود و نفوذناپذیری و مقاومت لخته را در برابر لیز افزایش میدهد و همچنین باعث خنثیسازی پلاسمین میشود.
نکاتی راجع به تست های انعقادی:
از PTT برای ارزیابی مسیر داخلی و از INR (PT) برای ارزیابی مسیر خارجی استفاده می شود. طولانی بودن PTوPTT بیانگر اختلال در مسیر مشترک، طولانی بودن PT به معنی اختلال در فاکتور 7 و طولانی بودن PTT به معنی اختلال در فاکتورهای 8، 9 و 11 است.
اگر PT,PTT,PLT,BT نرمال باشند ولی خونریزی وجود داشته باشد، بیانگر اختلال در فاکتور 13 است که برای ارزیابی آن از تست حلالیت اوره استفاده می شود.
اگر PTT طولانی باشد ولی خونریزی وجود نداشته باشد اختلال در HMWK ، پره کالیکرئین و فاکتور هاگمن وجود دارد.