مکمل های دوران بارداری
مکمل های ویتامین و مینرال برای زنان باردار:برگرفته ازکتاب :راهنمای شیردهی برای مادران وپزشکان [مترجم:دکتربرجیان ،دکترعطائی]
- ویتامینهای محلول در چربی
- ویتامین K : کمبود آن سبب خونریزی و کاهش پروترومبین خون (ماده موثردرکنترل خونریزی) میشود. روده نوزاد استریل است ولذا این ویتامین راتولید نمی کند. مقدار آن در شیر مادر اندک است. لذا تجویزتک دوز ویتامینK (0.5 – 1mg IM) به همه نوزادان توصیه میشود.
- ویتامین D: در تماس با نور خورشید تأمین میشود. مقدار کافی آن در نوزادان (200IU/day) بامصرف شیر مادر تأمین نمیشود. بنابراین در نوزادان شیر مادرخوار بعد از 2 ماهگی تجویزاین ویتامین بادوز 200IU/day توصیه میشود.
- ویتامین A: در نوزادان شیر مادرخوار توصیه نمیشود. تنها در برخی کشورهای در حال توسعه کمبود آن دیده شده است.
- ویتامینهای محلول در آب: غلظت آن تحت تأثیر غذای مادر است. سوء تغذیه والکلیسم مادر از عواملی است که باید به فکر مکمل این ویتامینها برای مادر بود. مادران گیاهخوار دچار کمبود ویتامین B12 شده که بی آنکه خود دچار مشکل شوند، نوزادان آنها علامت خواهند داشت.
- مولتی ویتامین ها: باید برای نوزادان نارس که با شیر مادر تغذیه میشوند تجویز شود.
- آهن: در نوزاد ترم که عموماً ذخایر آهن آنها کافی است، قبل از 9 ماهگی احتمال بروز آنمی فقر آهن اندک است. در حدود 6 ماهگی باید آهن به شکل غذای مکمل حاوی آهن و یا تقویت شده با آهن و یا قطره آهن (1mg/kg/day) شروع شود. منابع خوب آهن برای نوزاد، گوشت و یا غلات تقویت شده با آهن است. خطر آنمی فقر آهن در نوزاد پرهماچور یا کم وزن بیشتر است. در این کودکان باید آهن را از 2 ماهگی (2mg/kg/day) شروع کرد. دوز آهن موجود در مولتی ویتامین ها نمیتواند نیاز نوزاد نارس را تأمین کند.
- فلورید: در طی 6 ماه اول توصیه نمیشود. پس از آن اگر آب محلی کمتر از 0.3ppm فلورید داشت، مکمل 0.25mg/day توصیه میشود. مصرف فلوراید توسط مادر تأثیری بر نوزاد ندارد.