بیماری رفلاکس گاستروازوفاژیال [ترش کردن]
بيماري رفلاکس معد به مری (GERD ) شايعترين بيماري مري است كه باعث سوزش سردل می شو د وعلت آن تماس مخاط مری با اسید معده می باشد.
درشرایط نرمال، مکانیسم های دفاعي متعددي براي کاهش تماس مری با اسید وجوددارند که مهمترین آن اسفنکترتحتانی مری (LES) است . در موارداندکی از GERD ، اسفنكتر ضعیف است ، اما شايعترازآن ، زياد شدن دفعات شل شدن گذراي LES(TLESRs) است . شل شدن گذرای LES بطورطبیعی درهمه دیده می شود اما در بيماران مبتلا به GERD دفعات آن بیشترشده و در نتيجه منجربه تماس مفرط مخاط مری بااسید می شود . فتق هياتال باعث اختلال در عملکرد LES مي شود ، بنابراين ازمشکلات شایع دراین بیماران است . البته فتق هياتال و رفلاکس ، مستقل از يكديگر نيز وجوددارند. سایرعوامل موثر در حفاظت از مري عبارتنداز:
- ترشح بيكربنات در مری
- حركات مري : وجود اسيد در مري باعث ایجاد انقباضات مري ( حرکات دودی ثانویه ) و زدودن مواد رفلاکسی مي شود .
- بزاق : بيكربنات بزاق سبب خنثی شدن اسید رفلاکس شده می شود. لذا در بيماران مبتلا به سندرم سیکا ، GERD شیوع زیادی دارد.
علايم باليني
علامت اصلي بيماری GERD ، سوزش سردل است که اگردیده شود تشخيص GERD بسیارساده است . شکایت ازترش كردن يا افزايش بزاق نيز به صحت تشخيص كمك مي كند ،اما اين ویژگی ها هميشه وجود ندارند . معتقدند که اكثر دردهاي غير قلبي قفسه صدري ، که شباهت به آنژین دارد، ناشي از GERD هستند . وانگهی بسیاری علائم دیگر مثل سرفه مزمن ، آسم ، خشونت صدا ، گلو درد مزمن ، و احساس لقمه در گلو می تواند ناشي از رفلاكس مخفي باشند.
تشخيص
- تشخيص GERD دربیماربا علائم تیپیک ، عمدتا براساس علايم باليني مي باشد.
- اندوسكوپي روش حساسی براي تشخيص GERD نيست زيرا فقط در 15% مبتلایان ،شواهد ازوفاژيت دیده می شود .هرچندکه به یافتن عوارض بيماري مانند اولسر مري ، تنگي ، و مري بارت کمک می کند .
- در مطالعه دستگاه گوارش فوقانی باباریم ممكن است رفلاکس ماده حاجب مشاهده شود ، اما اين روش نيز براي تشخيص GERD حساسیتی ندارد .
- بررسي سرپائی PH 24 ساعته ، تست تشخیصی مناسب درمواردی است که تشخیص قطعی نشده است. هر چند پايش PH دقيق ترين روش تشخيص GERD است ولي توصیه نمی شود زیرا روشی تهاجمی وپرهزینه بوده و یک دوره درمان تجربی با داروهای ضدترشح اسید معده ، که سبب بهبودعلائم می شود، به تشخیص بیماری کمک می کند.
درمان
- شروع درمان با تغيير سبك زندگي است که شیوع رفلاکس راکم می نماید .البته اين اقدامات تاثیرجندانی نداشته واغلب نیازمند دارومی باشد.
- داروهاي محرک حرکت، مانند متوكلوپراميد ، براي درمان GERD به كار رفته اند اما کارائی اندک وعوارض جانبی زیادی داشته اند .
- بنابراین درمان اصلي GERD ، داروهاي خنثي كننده اسيد و ضد ترشحي هستند كه باعث خنثی شدن یامهار ترشح اسيد می شوند.آنتي اسيدهاي داراي منيزيم و يا آلومينيوم سبب بهبودموقت علائم می شوند ، اما برای بهبودی دائم بهتراست از آنتاگونيست هاي گيرنده H2 و مهار كننده هاي پمپ پروتون (PPIs) استفاده شود. موثرترین داروی این گروه نیز ،مهار كننده هاي پمپ پروتون می باشد،که بادوزکافی می توانند علائم GERD را در بيش از 85% بيماران با يكبار (قبل از صبحانه) يا دوبار( قبل از صبحانه و شام) مصرف در روز كنترل كنند.
عوارض بيماري رفلاکس معده به مری
عوارض شايع GERD شامل از وفاژيت، اولسر وتنگي در مري می باشد . تنگي معمولاً باعث ديس فاژي پيشرونده در برابر غذای جامد مي شود و اغلب جهت رفع انسداد نیازمند اتساع اندوسکوپیک و سپس درمان شدید با داروهاي ضد ترشح اسيد براي پيشگيري از عود می باشند.